Lyhyestä virsi kaunis!

Digitalisaatio on muuttanut huimasti myyjän ja myynnin roolia liiketoiminnassa. Odoteltaessa Tilastokeskuksen vuoden 2016 digitilastoa on hyvä paneutua hetkeksi mobiiliasiakkaan olemukseen.

Mobiiliostaminen on in. Ja vaikka itse ostotapahtuma ei tapahtuisi mobiilisti tai edes tietokoneella on asiakas selvittänyt hyvin suurella todennäköisyydellä digikanavia hyväksi käyttäen keltä ostaa. Myyjä, joka ei ole auttamassa asiakasta, hänen perehtyessään tuotteen tai palvelun hyötyihin, häviää kisan. Mielestäni ehkäpä vielä suurempi haaste on keskeneräinen tai huono verkkokaupan toteutus. Siis sellainen verkkokauppa, jossa asiakasta ei ohjata ostamaan kokonaisuuksia. Esimerkiksi retkeilytarvikkeiden kohdalla huonon asiakaskokemuksen ja retkeilyelämyksen todennäköisyys kasvaa huimasti, jos asiakasta ei palvella vaikkapa chat-myyjän avulla verkkokaupassa.

Digiostamisen kasvuun kannattaa varautua todenteolla. Yksi Suomen nopeimmin kasvavia sote-yrityksiä -Vastaamo- on jo vuosia raivannut etänä tapahtuvan mielenterveyspalveluliiketoiminnan esteitä tieltään. Mielenterveystalo.fi puolestaan vastaa julkisella puolella suomalaisten tarpeeseen saada apua siellä ja silloin, kun se tarpeen on. Fysioterapiakentällä Jyväskyläläinen Fyciocenter on pilotoinut ensimmäisenä fysioyrityksenä Kantajärjestelmän käyttöönottoa.

Summa summarum: Kuluttajat oppivat. He oppivat vaatimaan entistä monimutkaisempia asioita etänä kulutettavaksi tai ostettavaksi. Edellä mainittuun kehityssuuntaan on myös vastattava. Pitää olla digitaalisesti haluttava ja helposti ostettavissa sekä mahdollisuuksien mukaan myös kulutettavissa. Hyvä esimerkki on Pokemonvillitys ja sen aikaansaama lasten ja nuorten liikkumisen lisääntyminen.

 

Miten auttaa sähköistä ostajaa?

Voit tuottaa audiovisuaalista materiaalia, oppaita jne., jos chat-myynti ei edes ulkoistettuna palveluna  ole mahdollinen. Tärkeää on saada asiakas perehtymään ja ymmärtämään se, mitä lisäarvoa hänelle luot. Hyvin toteutettuna ladattavasta materiaalista jää myös liidi ja lataus valjastetaan esim.uudelleenmarkkinoinnin tavoitetta palvelemaan. Yritysten ja siten tuotteiden ja palveluiden kilpailutus netissä kuluttaja-asiakkaiden kohdalla on totisinta totta. Varsinkin urheilutarvikkeiden ja miesasiakkaiden kohdalla puhutaan ison luokan muutoksesta kuluttajan ostokäyttäytymisen saralla. Siitä kilpailusta ei kannata jäädä paitsi.

 

Älä siis häviä kilpailua olemalla näkymättömissä silloin, kun asiakas sinua eniten tarvitsee. Pahimmillaan asiantuntijamyyjän puute nettisivustolla luo katastrofaalisen käyttökokemuksen tuotteen ostajalle. #fail -osasto saa helposti uuden tähden.

Jossu napataan tyylikkäästi kaupoille diginä. Koukutus tapahtuu kivasti diginä:)

Tilasto 2015. Internetin käyttö mobiilia, laitteet henkilökohtaisia.