Rahan teon logiikka case: fysioterapia-alusta.

 

Liiketoimintamallia koskeva tekstitrilogia saa viimeisen osansa. Jatkona kirjoituksilleni Kyvykkyys sekä Liiketoimintamalli ja digiasiakkaat paneudun seuraavassa tarkemmin rahanteon logiikkaan.

Hyvä strategia ja siten myös sitä toteuttava liiketoimintamalli kertovat, miten juonekkaasti asiakkailta tulee enemmän rahaa, kuin sitä yritystoiminnan pyörittämiseen menee. Casena toimii fysioterapia-alusta, jollaista en ainakaan vielä tiedä olevan Suomen fysioterapiakentällä. Asiakkaiden digitaalisen ostokäyttäytymisen tilastoja nähneenä sellaiselle on kuitenkin huomattava tarve.

Alusta on esimerkiksi internetsivu, jossa on  sovelluksia. Internetsivustoon liitetyt sovellukset luovat käyttäjille mahdollisuuden arvostella, nostaa omaa sijoitusta maksamalla jne. Hyviä esimerkkejä menestyvistä alustoista ovat Airbnb sekä Alibaba.

 

Alustat ja rahanteko

Alustat ovat äärimmäisen mielenkiintoinen liiketoiminnan mallintamisen kohde. Eräs itseäni kutkuttava haaste niissä on rahan teon logiikka. Moni sinänsä mielenkiintoinen ja suuren yleisön tietämä alusta toimii tappiolla. Toisin sanoen alusta kerää sekä tuottaja- että kuluttajamassaa kaupallistaakseen lopulta logiikalla (x) aikaansaannoksensa. Haaste on siinä, että usein edellä mainitut alustan osapuolet saapuvat käyttäjiksi juuri ilmaisuuden vuoksi. Jos toista osapuolta ei ole; ei myöskään alustan toinen osapuoli saavu alustan käyttäjiksi.

Esimerkiksi ilman erinomaista sisältöä tuottavaa fysioterapeuttiverkostoa, ei alustalla ole myöskään lukija/katselijakuntaa ja siten maksuhaluista fysioterapia-asiakasmassaa myöhempää rahantekoa varten.

Alustapohjaisen liiketoimintamallin haaste! Miten tehdä rahaa ilmaiseen tottuneella massalla?

Rahan teon logiikka case: fysioterapia-alusta.

Fysioterapian yksi isoja haasteita on se, että potentiaalinen asiakaskunta ei tiedä, mitä fysioterapeutit tekevät ja millaisissa tilanteissa fysioterapeuttien ammattitaitoa kannattaa hyödyntää. Tapauksemme rahanteon logiikka ammentaa pohjimmiltaan juonensa juuri edellä mainitusta ilmiöstä. Potentiaalinen asiakaskunta tulee sosiaalisen median jakojen ja nerokkaasti hakukoneoptimoidun alustan houkuttelemana oppimaan itsestään ja siinä sivussa hieman salakavalasti myös fysioterapian vaikuttavuudesta.

Itse rahanteko. Miten saadaan fysioterapeutit tuottamaan audiovisuaalisesti mukiin menevää sisältöä siten, että se todella antaa ilmaiseksi hyötyä sille, joka siihen perehtyy, ja toisaalta myös opettaa perehtyjää haluamaan lisää?

Se lisää on maksullinen ja konkreettinen fysioterapiakäynti. Jokaisesta sivuston kautta ostetusta fysiotetapiakokonaisuudesta tulee siivu kyseisen kaupan mahdollistaneen sisällön tuottajalle. Eli kustannus syntyy kun kauppa syntyy. Ei kauppaa ei kustannuksia. Mitä paremmin tuotat ja vaikutat lukijaan/katselijaan sitä enemmän saat kauppoja.

Rahanteon alustava logiikka by short:

  1. Sivuston kautta syntyneistä kaupoista prosenttiosuus (x) fysioterapia-alusta Oy:lle.
  2. Mahdollisen suosion räjähdyksen myötä sisällön tuottajilla on mahdollisuus ostaa ”premium”-sijoitusta kaikkien muiden sisällöntuottajien yläpuolelle vrt.Google Adwords -logiikka.

Kaiken kaikkiaan kutkuttava tapa hyödyttää asiakkaita ja googlediagnoosien etsijöitä illan pimeinä hetkinä.