”Digi” ja Vanha liitto.

Se, että on laatinut hyvän liiketoimintasuunnitelman, ei vielä kerro organisaation konkreettisesta tuloksentekokyvystä paljoakaan. Suunnitelma pitää myös toteuttaa. Toteutuksen hetkellä ympäristöanalyysien perusteella tehdyt ennusteet testataan. Kun toteutuksessa on mukana muitakin, kuin hyvän LTS:n laatija, realiteetit iskevät usein laatijan kasvoille liiankin kanssa. Joku tai jokin estää suunnitelmien toteutumisen.

 

 

Otteita digiajan ja Vanhan Liiton törmäyksestä:

”Niin meidän pitäisi huomioida tämä digiaika. Sovitaan paltsu tästä.”

”Meidän asiakkaat arvostavat edelleen henkilökohtaisuutta: Puhelin käteen ja sovitaan tapaaminen”

”Digi ei koskaan korvaa henkilökohtaisen tapaamisen merkitystä. Sovitaan palaveri tästä”

Kyllä, kyse on tulpasta yritysten johtoportaassa. Ei aina mutta usein niin sanotuista Vanhan Liiton jyristä. Jostain syystä, oman subjektiivisen kokemukseni mukaan, kyse on eritoten miehistä. Seuraavassa pureuden näkemääni ja kokemaani naiivilla mutta jämptillä otteella.

Naiivi oletukseni nro. 1.

”Vanha Liitto” kokee, että sähköiset kanavat ovat hankaloittava -ei helpottava- ilmiö organisaation toimivuudelle. Sähköiset kanavat ovat myös lähes poikkeuksetta tietoturvariski.

Liiketoiminnoissa, joissa asiakas osallistuu itse palvelun tuotantoon, sähköisen maailman hyväksyminen helpottavana ja kilpailuetua luovana tekijänä on ehdottoman tärkeää. Aitous ja tunne ovat hyvinvointiliiketoiminnan menestyksen ydin. Parhaimmillaan hyvät hetket ja tuskan kyyneleet jaetaan juuri sillä hetkellä, kun ne syntyvät. Niitä ei jaa mainostoimisto tai niitä ei hyväksytetä hallituksella. Ne hyväksytetään asiakkaalla ja ne jaetaan. Ne jaetaan Instassa tai Whats Appissa. Niitä pistetään Linkediniin ja Twitteriin.

Minttu ja asiakas saavat idean ja haluaisivat kuulla Toimitusjohtaja Martin näkemyksen asiasta.
Minttu ja asiakas saavat idean ja haluaisivat kuulla Toimitusjohtaja Martin näkemyksen asiasta.

Kilpailuetu syntyy siis aineettomasti aitoudesta ja tärkeä ydinresurssi sen mahdollistamiseen on sosiaalinen media. Voidaankin puhua kyvykkyydestä vaikuttaa monikanavaisesti, aidosti ja lähes reaaliaikaisesti. Toiminnan ehdoton edellytys on aito halu ja taito näkyä sekä käyttää toiminnan mahdollistavia työkaluja koko organisaation voimin.

Se asiakas. Se asiakas on ainakin terveysasioiden osalta netissä.

Sitra 2013:

”Sähköisiä terveyspalveluja aikovat käyttää myös yli 65-vuotiaat vastaajat (42 prosenttia).”

”Peräti 71 prosenttia vastaajista ilmoitti etsineensä internetistä terveystietoa tai tietoa sairauksien hoidosta. ”

 

Oletko Vanhan Liiton jyrä? Oletko mukana hyvinvointiliiketoiminnassa? Tutkimusten mukaan asiakkaasi ovat jo siellä. Jos uskot asiakaslähtöisyyteen liiketoiminnan menestyksen kulmakivenä, niin muutut tai yksinkertaisesti estät kehitystä.

Naiivi oletus nro.2.

”Vanha Liitto” pyrkii johtamaan ja skaalamaan hyvinvointialan palvelubusinestä kuin valmistavan teollisuuden yksikköä.

Jos vertaa vaikkapa muutaman fysioterapia- ja personal training -studion suhteellista ja absoluuttista kannattavuutta isompiin alan toimijoihin, ero on suuri. Väitän, että syy on yksinkertainen. Moni isompi toimija pyrkii skaalaamaan jotain sellaista, mitä ei yksinkertaisesti voi skaalata tai se on äärimmäisen vaikeaa.  Olennaista on, että johto ”Helsingin pää” tekee ja ymmärtää sitä, mistä raha tulee. Liikuttaa, kohtaa maksavan asiakkaan, kuntouttaa ja niin edelleen.

Toimitusjohtaja Martti ei ymmärrä. On hyvin todennäköistä, että Mintu roolia tulee miettiä uudelleen tässä organisaatiossa.
Toimitusjohtaja Martti ei ymmärrä. On hyvin todennäköistä, että Mintun roolia tulee miettiä uudelleen tässä organisaatiossa.

He pyrkivät vakioimaan kyvykkyyden, joka syntyy persoonakohtaisesti yhdistelmänä tunnetta, tietoa ja taitoa. Tulos ei voi olla kun lattea. Se on monotoninen vastaanottoääni ja hyvää jatkoa päälle! Se on vakioitu jumppa kompressiosukilla ja rusketusvoiderajoilla höystettynä. Se on #fail

Nykyaikainen liiketoimintamalli, joka huomioi persoonat sekä antaa tilaa tunteelle, hyödyntää myös sähköisiä kanavia niin asiakkaiden kanssa asioitaessa kuin myös sisäisessä viestinnässä.

Minttu tekee asiakkaalle meriselityksen ja avautuu faceen. Asiakas on luonnollisesti Mintun Facekaveri. Soppa sakeutuu mukavasti:)
Minttu tekee asiakkaalle meriselityksen ja avautuu faceen. Asiakas on luonnollisesti Mintun facekaveri. Soppa sakeutuu mukavasti:)

Hienoja fiiliksiä on hyvä jakaa ja se on vielä ilmaista. Ja johtokin on mukana kuvissa ja mahdollistamassa aitouden kulttuuria, eiku?

Naiivi oletus nro. 3. 

Vanha Liitto ei jaa. Vanha liitto ei myöskään Whats Appittele tai vastaile Facessa asiakkaalle häntä askarruttaviin kysymyksiin.

Minusta tuntuu, että syy tähän löytyy heidän omasta arvomaailmastaan. Voi olla, että sisimmässään he pitävät tätä digisosiaalisuutta hömppänä, joka jäytää terveen yhteiskunnan perusteita ja esimerkiksi nuorison fyysistä ja henkistä terveyttä.

Vanhan liiton edustaja. Tämä onkin jo hankalampi pala purtavaksi. Sinun pitää jossain määrin sekoittaa yksityinen ja julkinen. Ennen oli pitkät lounaat ja keskushermostoa rappeuttavat Levin kestitykset. Saunottiin asiakkaan kanssa ja ties mitä.  Ei tämä kakku ole sen vaikeampi purtavaksi. Se vaatii hiukan uskallusta ja kokeilua mutta jurreja ei tarvitse ottaa ellet välttämättä halua. Yksi asia on varma. Koet lähes realiaikaisesti sen, mitä asiakkaat ajattelevat ja arvostavat. Olet myös läsnä siellä, missä henkilöstösi purkaa tuntemuksiaan. Aitous: Se on aitoutta myös digikanavissa. Ja aitous uppoaa suomalaiseen.

Toimitusjohtajaa Martti näkee uhkia.
Toimitusjohtajaa Martti näkee uhkia.

Naiivi toive: Toivon, että ne vanhan liiton jyrät, jotka istuvat vallankahvassa, eivät pilaa yrityksen ja sen työntekijöiden mahdollisuuksia omien arvovalintojensa vuoksi. Mielestäni johtajuus on parhaimmillaan kykyä heittäytyä ja kulkea kehityksen kärjessä ja ennen kaikkea näyttää esimerkkiä. Se on kykyä asettaa organisaation etu oman edun edelle.