FREECONOMICS -liiketoimintasuunnitelman pelisuunnitelmana

FREECONOMICS ”Be the first to give away what others charge for” The Economist.

Freeconomics tarkoittaa ilmaistaloutta. Siis sitä, että annat ilmaiseksi jotain, mistä muut veloittavat. Ilmaistalouden logiikkaa hyödyntävä yritys voi pärjätä erinomaisesti, jos strategia on kunnossa, ja ilmaisen kääntäminen kannattavasti maksulliseksi on mallinnettu hyvin.Hyvä tapa mallintaa freeconomics -strategia on esimerkiksi Yrityssuomen liiketoimintasuunnitelma.

Freeconomics -ajatteluun pohjautuvia strategisia ratkaisuita on varsinkin pilveen menestyksensä perustavissa yrityksissä paljon. Hyvä esimerkki on mielestäni erinomainen Arkhimedes -laskutusohjelma. Myös sosiaali- ja terveysalan sekä hyvinvointisektorin yrityksissä on oivat mahdollisuudet ilmaistalouden logiikan hyödyntämiseen. Skaalautuva teknologia auttaa paljon. Siitä esimerkkinä, vaikkapa liiketoimintasuunnitelman laatimista varten, toimii  ptstudio.fi -palvelu.

Sote- ja hyvinvointiliiketoiminnan menestyksen kannalta olennaista on saada asiakas oppimaan enemmän itsestään. Emme voi perustaa liiketoimintaa kannattavasti siihen, että tyrkytetään jumppaa tai kuntosalikorttia ihmiselle, joka ei ymmärrä sitä tarvitsevansa. Sen sijaan voimme osallistaa ja opettaa asiakasta itse palvelun suunnitteluun ja tuotantoon heti alkumetreiltä lähtien. Annetaan asiakkaan kokea ja nauttia hyvää ilmaiseksi ja oppia siitä, mihin saavutettu hyvä olo perustuu. Loppu soljuu kuin itsestään ja asiakas sitoutuu entistä vahvemmin yrityksen palveluiden käyttäjäksi. Hän ymmärtää tarvitsevansa lisää taitojen ja kehittyessä ja yrityksellä on tarjota siihen ratkaisu.

Hyvässä freeconomics -ajattelua hyödyntävässä liiketoimintamallissa on analysoitu se logiikka, jolla sitoutumisen tuoma rahamäärä ylittää alkumetrien ilmaisen oppimisen. Edellä mainitun seikan vuoksi on oleellista tehdä huolellisesti liiketoimintasuunnitelman ympäristöanalyysi. Edelleen itse ilmaispalvelu on muotoiltu sellaiseksi, että se pakottaa kiinnostumaan maksullisista osista. Niitä ei tyrkytetä tai promota sen enempää vaan ne myyvät itse itsensä asiakkaan oppimisen kautta.

Vakuuta ja sitouta ilmaiseksi! Tarjoa lisää vielä parempaa maksullisesti!
Vakuuta ja sitouta ilmaiseksi! Tarjoa lisää vielä parempaa maksullisesti!

Yksinkertainen esimerkki edellisestä on fysioterapia. Kuulin muutama vuosi sitten, että 60% suomalaisista luulee, että fysioterapiaan ei saa mennä ilman lääkärin lähetettä. Tilanne on siinä mielessä karmaiseva, että nimen omaan ennalta ehkäisevässä fysioterapiassa ja hyvinvointipalveluissa on alan tulevaisuuden menestyksen ydin. Julkisen puolen rahoitus on tulevaisuudessa iso kysymysmerkki. Liiketoimintamalli, joka poikkeaa alan valtavirrasta, aktivoi asiakkaita tulemaan ilmaisiin/puoli-ilmaisiin fysioterapia-asiantuntijatapaamisiin ja koulutuksiin, joissa opetetaan asiakasta ymmärtämään oman kehonsa toimintaa. Kun tietämys omasta kehosta kasvaa ymmärtää asiakas myös ne tarpeet, joihin yrityksellä on maksullinen ratkaisu. Asiakas osallistuu pikkuhiljaa oman palvelukokonaisuutensa suunnitteluun ja ostaa lopulta tarvitsemansa ratkaisun. Hutien määrä on minimaalinen molemmin puolisen oppimisen kautta. Asiakkaan terve tulevaisuus rakennetaan yhdessä ja lisäarvoa syntyy varmasti.

STRATEGIA ON ONNISTUNUT, KUN ASIAKAS OPETTAA SINUA

Parhaimillaan oppimisen mahdollistaminen ja asiakkaan kannustaminen kyseenalaistamaan valmentajan tai fysioterapeutin näkemyksiä luo vuoropuhelun kulttuurin. Siinä on uuden myynnin paikka tai mahdollisuus päästää irti ja ohjata asiakas jatkoille uusiin haasteisiin. Terve ja kivuton on onnensa kukkuloilla ja syystä! Lisäksi alunperin ilmaisesta asiakkaasta on syntynyt suositteleva asiakkuus.Vai mitä mieltä olette siitä, että promovideolla täysin nollapohjilla aloittanut kuntoutuja ohjaa fysioterapeutilleen sen, mitä itse on oppinut.